preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Izvanučionička nastava u Zagrebu

Autor: LJERKA BREZOVEC, 8. 11. 2017.

U petak, 3. 11. 2017. godine, učenici 6., 7. i 8. razreda naše škole bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Pogledali su kazališnu predstavu Plemeniti šljivari, posjetili su Tehnički muzej, Muzej grada Zagreba i Prirodoslovni muzej.    

U Gradskom kazalištu Trešnja nasmijala nas je i zabavila predstava Plemeniti šljivari u režiji Zorana Mužića, dramatizacija povjestice Šljivari Augusta Šenoe.

Može li se narodna legenda iz davnih stoljeća uprizoriti u kazalištu tako da postane zabavnom scenskom čarolijom i postane privlačnom današnjoj mladoj publici? Može. 

Dokazuje to predstava Plemeniti šljivari u kojoj se prepliću povijest i legenda, duhovitost i odvažnost, zebnja i nada s neočekivanim obratima i sretnim ishodom. Premda nas legenda o šljivarima koji su spasili Kalnik opkoljen tatarskom vojskom vodi u trinaesto stoljeće, priča je svevremenska jer u stvari govori o hrvatskim braniteljima u svim razdobljima. Dojam svevremenosti pojačava glazba iz mnogih razdoblja, od opernih arija do pjesama nastalih u nedavnoj prošlosti. Melodiozni dijalozi, dramatična zbivanja na sceni koja se smjenjuju s komediografskim elementima, glumačko umijeće, raskošna scenografija i kostimi, zalog su još jedne predstave Gradskoga kazališta Trešnja.

Po završetku kazališne predstave učenici šestih razreda odlično su se proveli, mnogo toga vidjeli i naučili u Muzeju  grada Zagreba.

Učenici sedmih razreda nakon predstave posjetili su i razgledali Tehnički muzej „Nikola Tesla“. U muzeju smo prvo krenuli u planetarij. Planetarij je mjesto gdje nas je čekalo zvjezdano nebo i njegova ljepota. Sjednete, i zvijezde vas okruže u potpunom mraku nepomućene prirode. A sve to - u kupoli od nekoliko metara u promjeru.
Što je to planetarij?
Planetarij možemo nazvati napravom koja prikazuje zvjezdani svod i pojave na njemu.
U planetariju smo u kratkom vremenu doživjeti ono za što bi u prirodi trebali dane ili godine. Kada uđete u osvijetljeni planetarij, bijela kupola nad vama neće vam još ništa govoriti, ali oko vas će zavladati sumrak. Zatim će na nebu, kao što je to i u prirodi slučaj, prvo zabljesnuti najsjajnije zvijezde, da bi se, dolaskom tame, nebo osulo zvijezdama. Voditelj planetarija nam je prikazao sve mogućnosti planetarija. Vidjeli smo Mjesec i planete, pratili njihovo godišnje kretanje među zvijezdama. 

Potom smo krenuli u demonstracijski kabinet Nikole Tesle gdje se nalazi stalni postav izuma Nikole Tesle te su učenici slušali, ali i sudjelovali u nekim pokusima koji su rekonstrukcija Teslinih najpoznatijih izuma.

 

Zatim smo se spustili u rudnik i saznali sve o uvjetima u rudnicima i vađenju ugljena u prošlosti.

Izašavši iz rudnika, obišli smo odjel Transformacija energije. Tu smo vidjeli prikaz razvoja tehničkih rješenja naprava, strojeva, uređaja i postrojenja koji su, pretvarajući energiju iz jednog oblika u drugi, omogućili dosege suvremene civilizacije.

I na kraju smo razgledali odjel Prometna sredstva koji sažeto prikazuje povijesni razvoj prometnih sredstava na kopnu, vodi i zraku.

Osmi su razredi nakon predstave sa zanimanjem obilazili Prirodoslovni muzej.

Nakon odrađenih programskih sadržaja učenici i pratitelji uživali su u slobodnom vremenu u užem centru glavnog grada nakon čega su, puni dojmova, krenuli kućama.

 
 

 

Korijeni učenja su gorki,
ali plodovi su slatki.

Aristotel

 

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Protokoli i pravilnici
Pilot projekt
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi


 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju