preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Projekti
Projekti

Moj prvi časopis

Autor: LJERKA BREZOVEC, ANICA FATIGA, 27. 6. 2022. 15:57

I ove školske godine učenici 7. a, b i d razreda realizirali su zadani projekt Moj prvi časopis predstavljajući nam svoje interese za školska događanja, i ona izvan škole, a nadasve svoju kreativnost, maštovitost i pismeno izražavanje.

Učenici su dali vrlo kreativne naslove svojim časopisima: Čarobna formula,  Glas kulture, Glec, Maruše, Srebrnaši, Školske novosti i Zlatno doba.

S ponosom predstavljamo učeničke časopise koje ćemo objediniti u jedan i predstaviti se školskim časopisom na LiDraNu. Sve ih možete pogledati u izborniku Projekti.

U realizaciji projekta sudjelovale su učiteljice Anica Fatiga, Ljerka Brezovec, Ružica Breški i Kristina Štrlek.

Učenici 7. a podijeljeni su u četiri skupine, učenici 7. b u dvije skupine, a u Područnoj školi  Druškovec  časopis izrađuju učenici Medijske grupe tako da je nastalo ukupno 7 časopisa različitih i zanimljivih naslova i tematika.

Nakon uputa za rad svaka skupina učenika istražuje kako izgledaju naslovne stranice časopisa za djecu i mlade i što se na njima objavljuje. Doznaju kako se postavlja tekst na novinsku stranicu i koliko je važna fotografija postavljena uza nj. U tome im je pomagala učiteljica informatike Ružica Breški podučivši ih kako rabiti program Canva, a u Druškovcu je za to zaslužna učiteljica informatike Kristina Štrlek.

Učenici daju naziv svome časopisu, osmišljavaju kako će izgledati najmanje dvanaest stranica  u časopisu. Poželjno je bilo da napišu različite novinarske vrste (vijesti, izvješće, komentar, reportaže i intervju). Uvijek je dobro da vijesti prate i fotografije koje mogu i sami snimiti. Vijesti mogu biti iz škole, ulice ili neposredne blizine. Jednu stranicu ispunjavaju lirske pjesme, a jednu stranicu mogli su urediti sadržajima prema slobodnom izboru.

U dogovoreno je vrijeme svaka skupina na satu Hrvatskoga jezika predstavlja svoj rad uz kratki osvrt na svoj zadatak. Nakon predstavljanja rada svake skupine učenici su komentirali i vrednovali rad svih članova skupine.

U nastavku se nalaze poveznice do časopisa.

Čarobna formula

Maruše

Glec

Srebrnaši

Školske novosti

Glas kulture

Zlatno doba

 

 [više]

Moja prva slikovnica

Autor: LJERKA BREZOVEC, 15. 6. 2021. 05:59

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja, no s ponosom možemo kazati da je 2021. i Godina Marka Marulića i 500. godišnjica tiskanja njegove Judite (Mleci, 1521.) te se projektom Moja prva slikovnica učenici 6. a, 6. b i 6. d razreda pridružuju aktivnostima koje doprinose afirmaciji čitanja i pisanja, kao što i sam slogan Nacionalne strategije za poticanje čitanja kaže: Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

 

Kako bismo obilježili 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite, učenici šestih razreda sudjelovali su u projektu Moja prva slikovnica i krenuli u realizaciju izrade svoje prve slikovnice, odnosno pisanja svoje prve knjige. Cilj je projekta bio izraditi slikovnicu slobodne tematike za učenike drugog razreda, dok 6. d daje slikovnice učenicima trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Šestaši su na internetu istraživali kako nastaje slikovnica i pratili zadane upute u čitanci. Njihova slikovnica se sastoji od teksta i ilustracija, tj. crteža. Priča ima svoj slijed i kompoziciju. Za slikovnicu su izradili naslovnicu zanimljiva naslova prema priči.

Za Dan pripovijedanja slikovnice su bile završene i predane učenicima drugih razreda koji su mogli uživati u čitanju i ilustracijama. Učiteljica drugoga razreda čitala je slikovnice s učenicima, pomogla im pri vrednovanju slikovnica i donošenju konačne ocjene za svaku slikovnicu. Najljepše slikovnice prikazujemo u projektima na stranicama škole i u virtualnoj knjizi za Dan škole.

 

 [više]

Špancir šešira i opraštanje od jeseni

Autor: LJERKA BREZOVEC, 7. 1. 2020. 07:17

U petak, 20.12.2019., učenici petih razreda špancirajući se hodnicima u jesenskim šeširima, ispričali su najljepše jesenske priče i oprostili se od jeseni.

 U sklopu mjesečnoga projekta „Priča jesenskog šešira“ učenici petih razreda u jesenskim šeširima špancirali su se zadnji dan jeseni školskim hodnicima i peti sat u holu škole učenicima trećeg razreda i učenicima u produženom boravku predstavili svoje lutkarske priče o jeseni kao i pjesme o jeseni, ali i zimi i Božiću koji nestrpljivo očekuju.

 [više]

Projekt „Vodič za zdraviji život“

Autor: Ružica Breški, Sandra Štrlek, 1. 7. 2019. 06:31

Učenici 8.b razreda u toku školske godine 2018./2019.  promišljali su o svom zdravlju i načinima kako ga unaprijediti. Na satovima SRZ-a i Informatike bavili su se sadržajima predviđenim zdrastvenim odgojem (Prehrana adolescenata, Važnost tjelesnog vježbanja, Osobna higijena, Mentalno zdravlje, Ovisnosti, Osobna odgovornost za vlastito zdravlje).

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 UPISI (VAŽNO)
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

PROJEKT "UŽINA ZA SVE IV"
PROJEKT "UŽINA ZA SVE III"
Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju