preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Kako su šesti razredi tražili bajke, povijest i akvarij

Autor: ANICA FATIGA, 17. 4. 2018.

Šesti razredi naše škole zajedno sa svojim učiteljicama uputili su se 13. 4. 2018. na terensku nastavu u sklopu koje su posjetili tri grada: Ogulin, Ozalj i Karlovac.

Nakon razgledavanja centra grada Ogulina krenuli su prema kući koja prikazuje bajkovit svijet naše slavne književnice i rođene Ogulinke Ivane Brlić-Mažuranić te multimedijalno prenosi atmosferu dočaranu u njezinim bajkama. 

Već na ulazu dočekala ih je ,,Ivana˝ te im pokazala Ivaninu kuću bajke. 

Najposjećenije mjesto bilo je Čarobno zrcalo u kojem se pojavio Bjesomar te svima ponudio neku čarobnu moć, a jedna od njih bila je i moć govora zatvorenih usta.

Učenici su tamo vidjeli i prvo izdanje Priča iz davnina iz 1916. godine, čuli neke nepoznate detalje iz Ivanina života te odigrali virtualne igre o njezinim bajkama te bajkama nekih svjetskih pisaca bajki poput Andersena i Puškina.

Na radionici,  na kojoj nije nastradao mozak, već baloni koje su morali bušiti kako bi došli do pitanja, pokazali su svoje poznavanje Priča iz davnina i podataka o samoj autorici. Zaslužno su dobili Čestitku te pohvalu Malika Tintilinića, odn. voditeljice radionice na pokazanom znanju.

U Ogulinu se nalazi i Đulin ponor, živopisni klanac rijeke Dobre koja nestaje u dubini zemlje pod kamenom liticom, a čiji nastanak objašnjava legenda o djevojci Đuli.

Na putu prema Ozlju posjetili su i jedno kameno zdanje, nalik dvorcu, a iza kojeg se krije stara hidroelektrana zvana ,,Munjara˝, jedan od najljepših primjera industrijske arhitekture.

Ozalj je svojim prirodnim ljepotama pokazao da je proljeće zaista počelo. U Zavičajnom muzeju smještenom u Starom gradu Ozlju predstavljena je zbirka predmeta od mlađeg kamenog doba pa sve do 20. stoljeća. Istaknute su obitelji Zrinski i Frankopan te njihova borba s Turcima, a poseban dio je posvećen i Slavi Raškaj, poznatoj ozaljskoj slikarici. Osobito je zanimljiv bio pogled s tornja, odakle se mogla vidjeti željeznička pruga te rijeka Kupa.

Kroz Ogulin teče rijeka Dobra, kroz Ozalj rijeka Kupa, a obje se sastaju u gradu gdje im se pridružuju još dvije rijeke – Mrežnica i Korana. Riječ je dakako o Karlovcu, koji je bio naša sljedeća postaja.

Tamo su razgledali centar grada, saznali nešto o povijesti grada te se uputili u Aquatiku, slatkovodni akvarij. Od mnogih vrsta slatkovodnih riba najviše je pozornosti zadobio som, čija veličina prilično odstupa od prosječne veličine soma. Sam akvarij smješten je ispod zemlje te su učenici bili oduševljeni i samim prostorom, a i pogledom na ribe koje plivaju iznad njihovih glava.

Nakon cjelodnevnog druženja krenuli su kući, puni novih doživljaja i znanja, koje će podijeliti sa svojim obiteljima i prijateljima.

 
 

 

Korijeni učenja su gorki,
ali plodovi su slatki.

Aristotel

 

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Protokoli i pravilnici
Pilot projekt
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi


 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju