U srijedu, 12.11. učenici viših razreda Područne škole Druškovec, koja ima status Ekoškole, sudjelovali su u radionici izrade čipsa od jabuka u Srednjoj školi Arboretum Opeka u Vinici. Srednja škola, koja je i Regionalni centar kompetencija u poljoprivredi, nudi učenicima osnovnih škola edukativne radionice uz podršku Varaždinske županije, a učenici uz sudjelovanje na zanimljivim radionicama imaju priliku razgledati prekrasno uređenu i moderno opremljenu školu te okoliš škole – vrtove, rasadnik, voćnjak i plastenike.
15 zainteresiranih učenika i učenica, pretežno iz 6. i 7. razreda, zainteresirano je pratilo kratku prezentaciju profesorice Martine Balažinec Sartaj o vrijednosti jabuke u prehrani, sortama jabuka te o načinu izrade čipsa od jabuke, kao zdravije varijante grickalica, odnosno međuobroka. Zatim su pod njezinim vodstvom i strpljivim uputama prionuli praktičnom dijelu posla: pranju i rezanju jabuka, kupanju u otopini limunske kiseline te slaganju na rešetke koje su zatim posložene u uređaj za sušenje. Nakon 15 sati sušenja u uređaju čips od jabuka bit će spreman za komzumiranje. Učenici su s više ili manje spretnosti, ali uz puno volje i znatiželje odradili zadatak, a na kraju su imali priliku kušati gotovi proizvod. Nekima je ovo bio prvi susret s ovom grickalicom, ali su mnogi tražili zalogaj više. Nakon odrađene radionice učenike je po školi, staklenicima, vrtu i voćnjaku provela profesorica Marina Šmidlehner, voditeljica Regionalnog centra kompetencija. Susreli smo i učenike škole koji odrađuju svoj praktični dio nastave u nasadima oko škole, brinući o cvijeću, grmlju i drveću.
Učenici su se vratili u školu puni dojmova, a mnogi su izrazili želju da opet posjete Srednju školu u Vinici i vide što ona još ima za ponuditi. Prva prilika ukazat će se već za vikend 22. i 23. 11., kada se u obnovljenom dvorcu Opeka održava Agro-Advent: uz proizvode učeničke zadruge Srednje škole Arboretum Opeka, tu će se naći i proizvodi lokalnih OPG-a i udruga, vezani uz Advent i božićno doba.
