2020-03-05 17:09:26

WIR LERNEN DEUTSCH! WE ARE LEARNING ENGLISH!

Srijedom treći sat 1. a razred uobičajeno po rasporedu ima strane jezike, engleski i njemački. Razred broji 20 učenika, od čega ih desetero uči njemački, a desetero engleski kao prvi strani jezik. Mališani uče strani jezik od rujna i već su puno  naučili – pjesmice, brojalice, igre. Naučili su kako se predstaviti, pozdraviti, brojati do 10, nazive za školski pribor, boje, dijelove tijela i još mnogo toga.

Učiteljice stranih jezika iznenadile su male prvašiće tako što su im pripremile  zajedničku nastavu engleskog i njemačkog jezika. Ne moramo ni naglašavati koliko  im je takva nastava bila  uzbudljiva. Veselju zaista nije bilo kraja, a na kraju sata bili su puni dojmova o drugom stranom jeziku. Jedni drugima  predstavljali su što su naučili do sada, zajedno su pjevali, plesali i igrali se na engleskom i na njemačkom. U skupinama smo ponavljali boje, brojeve do 10, školski pribor i dijelove tijela te zajedno izradili plakat koji će krasiti njihovu učionicu.

Ovakvom vrstom nastave željeli bismo učenicima približiti dvojezičnost, važnost učenja najmanje dva strana jezika i od malih nogu privikavati ih na usvajanje novog vokabulara, razvijanje svijesti za učenje stranih jezika i postizanje samopouzdanja u samoj upotrebi jezika, upoznavanje novih kultura i njihovih posebnosti.

Cilj nam je  i u budućnosti na ovakav način surađivati i pripremati učenike za uvođenje drugog stranog jezika, koji im tada neće predstavljati nesigurnost i strah od nepoznatog, već nešto čemu će se veseliti i što će im u budućnosti biti vrlo dragocjeno.

Strani jezici su ljubav koju treba njegovati od najranije dobi. Početak jedne takve ljubavi pogledajte u našoj galeriji.


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec