2019-10-21 05:30:32

Zanimljiv završetak projekta 'Hranim se zdravo'

Projekt Eko sekcije,  'Hranim se zdravo', završio zanimljivim gostovanjem gospođe Gordane Kušar. Gospođa Kušar bavi se izradom peciva i slastica bez glutena za osobe oboljele od celijakije i sve koji imaju problema s intolerancijom na pšenicu ili gluten.

Učenici Eko sekcije istraživali su o žitaricama, njihovoj važnosti za ljudski organizam, ali i problemima koje ponekad mogu izazvati. 

U svom istraživanju posebnu pažnju posvetili su heljdi, pseudožitarici koja je dosta prisutna na ovim područjima. Heljda je pseudožitarica jer svojim plodom podsjeća na žitaricu, a ipak ostatkom biljke ona je zeljarica. Ona je također jedna od rijetkih žitarica koja ne sadrži gluten na kojeg je sve više ljudi intolerantno. 

Izrađen je plakat na temu heljde, a za završetak projekta u goste su pozvali gospođu Gordanu Kušar koja je već 2o-tak godina bavi izradom peciva i slastica bez glutena. Ona im je ispričala kako je i zašto počela, ispričala im je što je to celijakija, kako se manifestira i na što osobe oboljele od celijakije moraju paziti. Donijela je sa sobom i slatke darove, muffine, izrađene bez pšeničnog brašna, tj.prema pravilima prehrane bez glutena. Bilo je to zanimljivo i poučno gostovanje!

Više fotografija možete pronaći u Foto- galeriji! 

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec