2019-10-11 15:25:13

Terenska nastava učenika nižih razreda

 

U petak, 04. listopada 2019. godine, učenici 1. – 4. a,b,c,d razreda i njihove učiteljice bili  su na terenskoj nastavi u Zagrebu.

 

 

 

U Gradskom kazalištu Žar ptica pogledali su kazališnu predstavu Družba Pere Kvržice.  Iz današnje perspektive, egzotični svijet romana “Družba Pere Kvržice” aktualan je jer govori o vrijednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna. Nasuprot svijetu odraslih u kojem vladaju nesloga, pohlepa i uski osobni interesi, Pero i družba se stavljaju u službu općeg dobra. Oni, bez ikakve naknade, popravljaju stari zapušteni mlin. Oni rade ono što odrasli nisu sposobni napraviti.                                                                                                    

U predstavi se, uz samog Peru i družbu, kao lik pojavljuje i Mlin koji nas vodi kroz najvažnije epizode njihove avanture. Zahvaljujući njegovim komentarima i prepričavanju, Lovrakov svijet postaje prepoznatljiv i današnjoj djeci. Nestale su krave, čuvanje kojih je junacima “Družbe” bila najnormalnija stvar. Nestala je vidra koju je Pero ulovio i prodajom njenog krzna zaradio potrebne novce za dovršenje obnove mlina. Sam Mlin nam je objasnio što je to bunar i da se voda nije oduvijek kupovala u bočicama. Ali uz sve to osnovna ideja – zajedništvo i solidarnost kao preduvjeti da se stvori jedan bolji svijet – je tu.

Nakon odgledane predstave učenici prvoga razreda otišli su u Zoološki vrt grada Zagreba. Uživali su u sunčanom jesenskom vremenu u parku. Tijekom obilaska Zoološkog vrta doznali su svakakve zanimljivosti iz životinjskog svijeta.

Učenici drugih razreda razgledali su postav Tehničkog muzeja i sudjelovali u radionici Leti, leti.

Učenici trećih razreda razgledali su Školski muzej, a učenici četvrtih razreda su se prošetali i uz vodstvo vodiča pogledali znamenitosti Gornjeg Grada, Kaptola, Ilice i Trga bana Jelačića.

Bila je to još jedna dobro osmišljena terenska nastava na kojoj su učenici naučili nešto novo, zabavili se i družili.

 

 

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec