2019-10-04 20:48:33

Auf Initiative des Europarats in Straßburg wird seit 2001 jedes Jahr am 26. September der Europӓische Tag der Sprachen gefeiert.

26. rujna svake godine se na inicijativu Vijeća Europe u Strassbourgu još od 2001. godine obilježava Europski dan jezika, čime se slavi višejezičnost u Europi i potiče učenje više stranih jezika u školi i izvan nje.

Tako se i ove godine, u subotu 28. rujna, na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježio Europski dan jezika. Na ovom jubilarnom desetom Europskom danu jezika prisustvovala je i naša škola uz sudjelovanje još 21 škole na području Varaždinske županije i to: I., II., IV., V., VI. I VII. osnovne škole Varaždin, osnovne škole Cestica, Višnjica, Radovan, Donja Voća,  Petrijanec, Sv. Ilija, Ljubeščica, Klenovnik, Kamenica, Tužno, Breznički Hum, Lepoglava, Trnovec, Vidovec i Srednje gospodarske škole Varaždin.

Učenici su ovih škola, u suradnji sa svojim učiteljicama njemačkog jezika, pokazali svoje jezične vještine iz njemačkog jezika i znanje o zemljama njemačkog govornog područja izradivši suvenire s porukama na njemačkom jeziku i simbolima zemalja u kojima se govori njemačkim jezikom, te su se prolaznicima dijelili magneti, privjesci za ključeve, narukvice, majice, brošure, straničnici i mnogi drugi suveniri. Naša škola se predstavila plakatom i brošurama o Švicarskoj, koje su sastavili učenici sada već osmih razreda u suradnji s učiteljicom njemačkog jezika, Ivonom Đula.

Organizator obilježavanja Europskog dana jezika je ˝Europski kulturni krug- EKULT˝, Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na područje Hrvatske.

Kako je sve izgledalo, možete pogledati na sljedećim slikama.

U prilogu ove vijesti nalaze se i brošure o Švicarskoj koje su izradili naši učenici.


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec