2019-06-26 06:51:57

Završeno još jedno maturalno putovanje učenika sedmih razreda

 

Prepuni dojmova, novih spoznaja i životnih iskustava učenici sedmih razreda naše škole u petak su se sretno vratili s nezaboravnoga maturalnog putovanja u Vodice tijekom kojeg su posjetili i druga prekrasna mjesta te dva nacionalna parka.

Na putu do Vodica najprije smo u mjestu Dubrava u blizini Šibenika posjetili Sokolarski centar Dubrava, prvi azil za ptice grabljivice u Hrvatskoj gdje su učenici imali prilike više saznati o ušari, najvećoj sovi u Europi te su upoznati s tajanstvenim  životom nebeskih lovaca – sokolova. S neznatnim strahom, nekoliko je hrabrih učenika na vlastitoj ruci držalo i hranilo sokola.

Napokon smo stigli u hotel, smjestili se pa nakon kraćeg odmora otišli na kupanje. Poslije večere za učenike je u prostorijama hotela organizirana animacija u obliku disco-večeri, uslijedile su večernje šetnje i ono najzanimljivije - druženje u sobama.

Drugi smo dan nakon doručka posjetili NP Krka gdje smo uživali u šetnji netaknutom prirodom diveći se ljepoti predivnih slapova rijeke Krke i razgledali mlinice s pripadajućim sadržajima (etnozbirku, stup, valjalice, mlin, tkalački stan i kovačnicu). Vrativši se u hotel, nakon ručka uslijedio je popodnevni odmor, ali se ubrzo pokazalo da su učenici i dalje puni energije te smo otišli na plažu. Nakon večere, podijeljeni u dvije grupe, mogli su birati kako će provesti večer – šetnja do centra Vodica ili disko.

Trećeg smo se dana u jutarnjim satima autobusom odvezli do Šibenika odakle smo brodom krenuli na Zlarin, otok koralja. Udaljavajući se brodom od Šibenika, pružao se prekrasan pogled na čitav grad i utvrde ponad grada. Osobito nas je oduševila utvrda svetog Nikole koja se nalazi na otoku pokraj kojeg smo prolazili, uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa 2017. godine.

Po dolasku na Zlarin posjetili smo Zavičajni muzej, razgledali stalni postav i zbirku koralja. Na ovom prekrasnom otoku nema prometovanja automobilima, što nas je vrlo iznenadilo i pobudilo interes. Bilo je prilike i za kupanje i dugo iščekivano skakanje s mola u more.

U Šibeniku, Krešimirovom gradu, nakon povratka sa Zlarina imali smo organiziran ručak nakon čega smo u pratnji stručnog lokalnog vodiča razgledali znamenitosti i saznali nešto više o zanimljivoj povijesti tog najstarijeg samorodnog hrvatskog grada na Jadranu. Vrativši se u Vodice, još je dovoljno vremena bilo za popodnevno kupanje. Večernji su sadržaji, po želji učenika, bili isti kao i prethodne večeri.

Predzadnji smo dan proveli na cjelodnevnom izletu. Iz Pakoštana smo isplovili manjim drvenim brodom, plovili razgledavajući prekrasan Kornatski arhipelag (NP Kornati) i obalu Dugog otoka. Prvo smo se iskrcali na otočiću Katina gdje smo se okupali te ručali na terasi u mirnom okruženju Kornatskog otočja. Nakon stanke nastavili smo plovidbu brodom te  pristali na otočiću Vrgadi, odšetali do prekrasne pješčane plaže, uživali u poslijepodnevnom kupanju ili druženju na terasi. Posljednja večer – po željama.

Svemu lijepom dođe kraj, tako je došlo i naše posljednje jutro u Vodicama – šetnja, malo kupanja, stolni tenis, bilijar, druženje u sobama i holu vile, pakiranje, ručak, polazak prema Ninu – naša posljednja destinacija. Šetnja Ninom, nekadašnjim gradom hrvatskih kraljeva i biskupa, obilazak crkve svetog Križa (najmanje katedrale na svijetu), kip slavnog biskupa Grgura Ninskog. Uz dva zaustavljanja, eto nas na mjestu polaska.

Više slika nalazi se u fotogaleriji.

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec