2019-06-11 12:32:09

DJECA, MLADI I EKRANI

Našim vrijednim učenicima zasluženi praznici ozbiljno kucaju na vrata, a s dolaskom praznika nameće se i pitanje kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. S obzirom na količinu vremena koje mladi provode pred ekranima pametnih telefona, tableta i kompjutora, dobro je podsjetiti se na sve prednosti, ali i mnoge mane moderne tehnologije. 

U nastavku pročitajte nešto više o prednostima i manama ekrana koji okružuju našu djecu te se upoznajte s nekoliko savjeta namjenjenih roditeljima.

DJECA, MLADI I „EKRANI“

Rezultati istraživanja o dječjem korištenju tehnologije su različiti – neki stručnjaci kažu da mala djeca uopće ne bi trebala biti izložena ekranima, dok drugi smatraju da to, u odgovarajućem okruženju i u ravnoteži s drugim aktivnostima, može biti korisno.

Donosi li tehnologija djeci neke dobrobiti, ili štetimo razvoju njihova mozga svaki put kad im u ruke damo mobitel/tablet?

MOGUĆE NEGATIVNE POSLJEDICE KORIŠTENJA MOBITELA/TABLETA

RAST I RAZVOJ

Pretjerana izloženost tehnologiji i neprimjerena stimulacija mozga u razvoju može izazvati:

Deficit pažnje, kašnjenje kognitivnog razvoja, otežano učenje, povećanu impulzivnost, kašnjenje u fizičkom razvoju i pretilost izazvanu ograničavanjem pokreta (fizička neaktivnost), nedostatak sna, tantrume i sl. POREMEĆAJI Depresija, autizam, tjeskoba, poremećaji u ponašanju, poremećaji pažnje i koncentracije, poremećaji pamćenja, ovisnost. ZRAČENJE U svibnju 2011.godine Svjetska je zdravstvena organizacija klasificirala mobilne telefone ( i druge bežične uređaje) kao 2B – kategoriju rizika (moguće kancerogeno) zbog emisija  zračenja. Mobilni telefoni proizvode radiofrekventna-elektromagnetska zračenja, odnosno mikrovalna zračenja. Istraživanje koje je proveo Institut za fiziku i inženjering u medicini ( Institute of Physics and Engineering in Medicine) je pokazalo da se navedeno zračenje dvostruko više taloži u dječjem mozgu i deset puta više u koštanoj srži. Dječje kosti su rjeđe, a lubanja tanja, te radijacija lakše prodire do organa. KOMUNIKACIJA I SOCIJALNA INTERAKCIJA Izloženost neprimjerenim sadržajima, nasilje i zlostavljanje na Internetu, lošije komunikacijske i socijalizacijske vještine, nisko samopouzdanje,  krađa osobnih podataka i sl.

POZITIVNE STRANE KORIŠTENJA MOBITELA/TABLETA ( ako se koristi na primjeren način )

u odgovarajućem okruženju može doprinijeti obrazovanju djece i pomoći im u razvoju određenih vještina i proširivanju horizonata, edukativne igre koje zahtijevaju od djece da prate neke objekte i ulaze u interakciju s njima mogu podržati razvoj koordinacije oko-ruka, kao i razumijevanje kako se služiti nekim sustavom, tradicionalno su mogli učiti samo od roditelja, prijatelja, škole i šire zajednice, a sada im je na internetu dostupna velika knjižnica materijala koji im omogućuju otkrivanje novih stvari, potiče dječju želju za istraživanjem, interaktivne internetske stranice i igre pomažu djeci u razvoju vještina rješavanja problema, olakšava učenje stranih jezika, potiče komunikaciju i održavanje kontakata među vršnjacima i sl.

 

SAVJETI ZA RODITELJE

 

ograničite vrijeme pred ekranom, potičite vježbanje, igranje, čitanje i interakciju s drugim ljudima. Izbjegavajte korištenje mobitela/tableta neposredno prije spavanja, potičite interaktivno korištenje tehnologije, pod nadzorom roditelja, raspravljajte s djecom, potičite odabir stimulirajućih i kvalitetnih sadržaja ( rješavanje problema i izazova, primjereno dobi), dostupnost samo primjerenih sadržaja možete osigurati pomoću brojnih mehanizama roditeljske zaštite koji vam daju kontrolu nad aplikacijama i igrama koje dijete može preuzeti te verzijama pojedinih usluga prilagođenih djeci, poput aplikacije YouTube za djecu. Koristite ih u kombinaciji s razgovorom s djetetom o vrstama sadržaja koji bi trebali ili pak ne bi smjeli gledati, te praćenjem sadržaja kojima su izloženi. razgovarajte s djetetom o rizicima sklapanja prijateljstva s ljudima koje ne poznaju i pobrinite se da znaju što trebaju učiniti ako ih stranci traže osobne podatke.

Kada se pravilno koristi, umjereno i uz nadzor roditelja, a ne na štetu drugih aktivnosti, tehnologija može biti korisna za razvoj vašeg djeteta. No ne zaboravite da nekontrolirano ili prekomjerno korištenje ipak može prouzročiti probleme.

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec