2019-05-21 06:51:20

Sudjelovanje na Kliofestu 2019. u Ivancu

Učenice Ivančica Bahun, Paula Jambrešić, Kaja Mikačić i Leona Horvat sa svojom učiteljicom povijesti Mirjanom Trstenjak-Stanisavljević sudjelovale su u petak, 17. svibnja 2019., u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog na  trećem po redu Danu povijesti u Ivancu u sklopu Festivala povijesti – Kliofest 2019.

 

Glavna svrha festivala je popularizacija povijesnih tema i projekata, kao i rasprava o mjestu i položaju povijesti i povjesničara u suvremenome hrvatskom društvu. U tjednu Kliofesta koji je trajao od 14. do 17. svibnja posjetitelji su na nacionalnoj razini mogli pratiti okrugle stolove, tribine, predavanja, radionice te sudjelovati u predstavljanju novih knjiga i razgledavanju izložbi u Zagrebu, a svake je godine sve više mjesta diljem Hrvatske koja se također uključuju sa sličnim aktivnostima.

Glavni organizator ovogodišnjeg Dana povijesti u Ivancu bila je povijesna skupina ivanečke osnovne škole koja je i osmislila ovogodišnje aktivnosti u suradnji s klubom mladih Ivanec i Osnovnom školom Gustav Krklec iz Maruševca.
Učenice naše škole Ivančica, Paula, Kaja i Leona nastupile su odmah iza pozdravnog govora ravnatelja ivanečke osnovne škole Damira Jagića i odvele 6 timova ivanečkih učenika na putovanje kroz velika povijesna razdoblja, u neobičnu potragu za zagonetnom povijesnom osobom koristeći jedan od digitalnih alata - QR kodove. U potragu su se uključili i neki od prisutnih roditelja, učitelja i učenika nižih razreda, a pobjednički tim osvojio je diplomu za najpovjesničare Kliofesta.

Sudionici Dana povijesti potom su poslušali zanimljivo predavanje s virtualnom projekcijom Kukuljevićeva grada od njegova nastanka u 12. stoljeću do rušenja 1959. godine. Prezentacija je nastala temeljem arheoloških istraživanja na lokalitetu Stari grad Ivanec i pokazala je povijesni kontekst njegova nastanka i, nažalost, nestanka. Ljepotu Kukuljevićeva grada prisutnima je u ime Kluba mladih Ivanec predstavio mr. arhitekture Marko Friščić, nakon čega su se svi polaznici uključili u radionice crtanja karikatura, izrade maketa od gline, karton-tiska i literarnog izražavanja koje su uz Marka Friščića vodile Žana Sanković, Željka Turčin te Ana Jagić, također članice Kluba mladih Ivanec.

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec