2019-03-25 07:40:39

Svjetski dan pripovijedanja

U maruševečkoj osnovnoj školi, 20. 3. 2019. g., obilježili smo Svjetski dan pripovijedanja. Svjetski dan pripovijedanja (World Storytelling day) globalna je proslava umijeća pripovijedanja, a obilježava se na proljetnu ravnodnevnicu 20. ožujka svake godine. Toga dana pripovjedači diljem svijeta pričaju bajke, mitove, legende te čudesne doživljaje, a priče ispričane učenicima ostaju još dugo u njihovim srcima.

Učenike prvih razreda  i učenike u produženom boravku od 1. do 4. r. usrećili su  Vjeko Hrgarek, Lana Krog, Leon Gregar, Melani Jurgec, Slavko Stolnik i Ema Vrbanić,  učenici 6. a i 6.b razreda, pričajući im i prezentirajući digitalne bajke Ivane Brlić Mažuranić. 

Kako su učenici šestih razreda završili svoj projekt Drugačiji satovi lektire, sada je bila prava prilika da ga prezentiraju. Njegovanje pisanog i usmenog izričaja visoko je na listi prioriteta hrvatskoga jezika, stoga su učenici šestih razreda dobili zadatak da u sklopu Drugačiji satovi lektire pročitaju svih šest obveznih bajki Ivane Brlić Mažuranić iz Priča iz davnine, a potom ih, radeći u skupinama, sažeto prepričaju i oslikaju sadržaj.

Na satovima informatike skenirali su crteže, napisali sažeti sadržaj i u PowerPointu dobili nove bajke u slikama, lako štivo koje mogu poslužiti učenicima s posebnim potrebama, ali i kao digitalne bajke, slikovnice koje mogu pročitati učenici nižih razreda.

Sve će bajke za Dan hrvatske knjige, 22. travnja, biti objavljene kao e- knjige na web stranici škole.

Pod vodstvom učiteljice informatike Ružice Breški, učenici su šestih razreda ilustriranjem i digitaliziranjem izraditi svoje prve online bajke.

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec