2022-06-08 08:21:52

Mladež Planinarskog kluba Ivanec na vrhu Učke

Učka, konačno.

Nakon tri godine planiranja i dvije godine odgađanja, mladež PKI posjetila je Učku u nedjelju 5. lipnja 2022 godine. Stotinjak učenika osnovnih škola iz Ivanca, Klenovnika, Kamenice, Maruševca i Višnjice krenulo je u jutarnjim satima autobusima iz svojih mjesta prema prijevoju Poklon iznad Opatije.

Mladi planinari naše škole ukrcali su se u bus kod crkve, te u 5: 30 krenuli na put. Na Poklonu nas je dočekalo toplo, pomalo sparno vrijeme. Nakon pozdravnog govora vodiča i podsjećanja na pravila ponašanja u planinama, obuli smo gojzerice, svi zajedno se poslikali i krenuli istočnom padinom Učke prema križanju planinarskih staza Na Dole.

Staza do križanja poslužila je za zagrijavanje te pripremu za uspone koji slijede. Uspon prema Vratima neke je iznenadio, ali su ga svi uspješno savladali. Vidici su se počeli otkrivati dolaskom na prijevoj Sedlo, pogledom prema Istri. Malo smo se odmorili i obnovili energiju, a zatim po stazi kroz cvjetnu livadu uspeli na Vojak, vrh Učke. S kule na Vojaku puca pogled na sve strane. Učenici su uživali na kuli i pod njom, fotografirali, odmarali i družili se. Napravljena je zajednička fotografija za sjećanje na izlet, pa se krenulo natrag na Sedlo, a sa Sedla zapadnom padinom planine natrag na Poklon.

Umorni, ali sretni, sretno smo se vratili svojim kućama u kasnim večernjim satima.

 

Izlet je održan povodom Svjetskog dana okoliša (5. lipnja) i Svjetskog dana planinske prirode (8. lipnja).

Voditeljica mladih planinara: Branka Vrbanec

 

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec