2022-06-06 20:15:29

Nakon dugo vremena petaši ponovno osjetili čari izleta

 

U petak, 3.6.2022. godine učenici petih razreda naše škole proveli su zanimljiv dan u slikovitoj Slavoniji, u Parku prirode Papuk i Pustari Višnjica.

Vidno uzbuđeni i dobro raspoloženi tog su dana u ranim jutarnjim satima krenuli u pravcu Voćina, naselja podno gore Papuk kako bi u njegovoj neposrednoj blizini posjetili Rupnicu – prvi geološki spomenik u Hrvatskoj i raritet u svijetu, značajan po jedinstvenoj pojavnosti stupastog lučenja vulkanskih stijena kakvih ima tek nekoliko u svijetu. U pratnji stručnog vodiča obišli su poučnu stazu i pokazali zavidno znanje o vulkanizmu.

Putovanje je nastavljeno autobusom do izletišta Jankovac, odnosno gorske doline koja se često naziva biserom slavonskoga gorja. Šetajući Jankovcem, čuli su priču o geološkoj prošlosti planeta Zemlje koja je zapisana i lijepo vidljiva u stijenama Papuka, divili se gorskim jezerima, obišli „Grofovu stazu i jedinstveni  oko 30 m visok slap Skakavac. Posebno ih je zainteresirala priča o plemiću, velikašu, čudaku i samotnjaku grofu Josipu Jankoviću koji je u 19. stoljeću napustio raskošan život u Beču i preselio se u ovu čarobnu dolinu, izgradio lovačku kuću, uredio jezera i odlučio biti pokopan na strmoj stijeni, u špilji, kojima ovaj kraj obiluje zbog krškog reljefa, a  poseban izazov bila im je uska i mračna, oko 20 m duga Maksimova spilja, dom brojnih šišmiša. Nakon kratkog odmora i veselog druženja na igralištu put je nastavljen prema Pustari Višnjici, pitomoj ravnici između obronaka Papuka i rijeke Drave.

 

Seljačko – turističko imanje Višnjica, bogato je ruralnom baštinom i uređeno u skladu sa tradicijom nekadašnjih naselja bezemljaša, tzv. „pusta“ te predstavlja jedinstven primjer obnove gospodarske baštine prošlih stoljeća. Našim je učenicima na kraju izleta punudila poseban doživljaj susreta s ergelom prekrasnih konja, a najhrabriji su se odvažili i na jahanje konja u pratnji učitelja jahanja.

Puni dojmova, nasmijani i lagano umorni sretno su se vratili svojim domovima.


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec