2021-11-24 07:17:40

Martinstag

˝Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne,…˝ili ˝Ich gehe mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir,…˝ - stihovi su pjesama koji su odjekivali, u tjednu uoči blagdana svetog Martina, na satovima Njemačkog jezika u našoj matičnoj i područnim školama.

Ove pjesme poznaju mnoga djeca u zemljama njemačkog govornog područja te se svake godine, 11. studenog, pjevaju  u školama i vrtićima jer je taj dan blagdan svetog Martina koji se u tim zemljama posebno obilježava. Tako su i naši učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljicama njemačkog jezika prigodno obilježili taj dan.

Na satovima Njemačkog jezika učenici su pjevali prigodne pjesmice, izrađivali i crtali lampione, rješavali radne listiće, gledali crtić o tom svecu i na taj način učili vokabular vezan uz taj blagdan i samu proslavu. Na kraju sata su u svojim učionicama krenuli u povorku sa svojim lampionima pjevajući prigodne pjesmice o svetom Martinu, a njihov trud smo nagradili slatkišima, kako to biva u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. Naime, navečer na samo Martinje kroz ulice nekih njemačkih i austrijskih gradova kreću vesele povorke djece sa svojim lampionima, a povorku predvodi vojnik zaogrnut crvenim plaštem na konju koji glumi svetog Martina jer je Martin bio prvotno rimski vojnik, a tek je kasnije proglašen svecem i biskupom.

Kako je sve izgledalo, možete vidjeti niže na slikama:

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec