2021-10-15 19:48:56

Europski dan jezika

 

Svake godine, 26. rujna obilježava se Europski dan jezika, čime se slavi višejezičnost u Europi i potiče učenje stranih jezika u školi i izvan nje.

I naši su učenici sudjelovali u obilježavanju tog dana raznim aktivnostima na satovima njemačkog i engleskog jezika.

Učenici 4. razreda OŠ Maruševec na satu su izvannastavne aktivnosti Mali Nijemci zajedno sa svojom učiteljicom njemačkog jezika, Ivonom Đula, tražili germanizme u hrvatskome jeziku kako bi ukazali na sličnost ovih dvaju jezika te osvijestili važnost višejezičnosti u našoj školi. Pritom su se prisjetili mnogih riječi koje koriste i oni sami kod kuće, a za neke su morali pitati i svoje djedove i bake jer su već zaboravljene u mlađim generacijama. Kao rezultat nastale su memory kartice s germanizmima te plakat kojim smo htjeli pokazati kako je učenje njemačkog jezika lako jer već puno riječi koje koristimo u svakodnevnom govoru osobito u ovom kraju Sjeverne Hrvatske dolazi upravo iz njemačkog jezika.

Učenici 4. c razreda PŠ Greda-Jurketinec  s učiteljicom engleskog jezika, Sandrom Štrlek, sudjelovali su u e-Twinning projektu „Give Me a High Five“. Učenicima je zadatak bio nacrtati svoje ruke na list papira i na svaki prst svoje ruke zapisati jednu informaciju o sebi. Nacrtali su i našu zastavu te pozdrav na hrvatskom jeziku. Radove koje su izradili poslali smo školama partnerima u našem projektu. Pa su tako naše ručice primile škole u Poljskoj, Latviji, Italiji i Srbiji, a njihovi radovi stigli su na našu adresu. Osmislili smo i ukrasili pano povodom Europskog dana jezika.

Učenici 7.a i 7.b razreda na satu su engleskog jezika obilježili Europski dan jezika osvrnuvši se pritom na pristojnu i uljudnu međusobnu komunikaciju. „Be polite in any language“ bila je tema njihovog plakata. Učenici su prvo istražili koji se sve jezici govore u Europi te zatim istraživali kako reći Hvala! Molim! Izvoli! Oprosti! na raznim europskim jezicima. 

Slike učeničkih radova možete vidjeti niže u fotogaleriji slika.

 

 

 

 


Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec