preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Projekti
Projekti

Listine na glagoljici

Autor: LJERKA BREZOVEC, 11. 7. 2017.

 Danas, u doba globalizacije, kada se miješaju različite kulture, svjetonazori i religije, čovjek treba postati građaninom svijeta, ali pritom sačuvati svoj nacionalni identitet, svoju kulturu, društvenu, moralnu i duhovnu baštinu. Glagoljica i glagoljaška baština iznimno su važan dio hrvatske kulture i nalaze se u temelju naše kulture pisane trima jezicima i trima pismima. Školska družina Mladi glagoljaši nakon upoznavanja povijesti hrvatskoga jezika, krenula je u svladavanje glagoljske kaligrafije.

Kaligrafija ili krasopis jest umjetnost lijepoga pisanja rukom uz pomoć pera, tinte, flomastera ili nekoga drugog pribora za pisanje. Kaligrafija je drevna umjetnost i traži sklad čovjekove unutrašnjosti i tijela, a kaligrafi pokušavaju uskladiti poteze pera s disanjem i otkucajem srca. Pisarnice ili skriptoriji, u kojima su pisari ispisivali predivne rukopisne knjige, prvi se put spominju u rimsko doba. U srednjem vijeku skriptoriji su bili u samostanima i u njima je radilo tri do dvanaest prepisivača. Osim pisara bili su tu i minijaturisti koji su crvenom tintom izrađivali inicijale i ispisivali naslove te knjigoveže koji su uvezivali knjige. I mi smo svaki utorak učionicu pretvarali u skriptorij i učili pisati glagoljična slova pazeći kako se pišu, obično od gore prema dolje, na razmak između slova i samih linija slova. Tako smo u savladavanju slova slijedili azbučni redoslijed i slova učili u trijadama jer tri je temeljni broj, u kršćanstvu simbol božanskoga jedinstva, jednoga Boga i tri božanske osobe. Kad su učenici savladali slova, krenuli smo s vježbama čitanja i pisanja. Na kraju su se okušali u izradi glagoljičnih listina. Poslužili su se prethodnim projektom, tj. sažeto prepričane bajke Ivane Brlić Mažuranić prepisali su na glagoljicu u obliku listina. Tako su od lagane lektire Ivane Brlić Mažuranić, Priče iz davnine, napravili lektiru za znatiželjne čitatelje. Listine su posebno lijepe jer su ostavili prostor za inicijal, minijaturu i iluminaciju. Inicijali su velika oslikana početna slova. Minijatura predstavlja malu sliku ili crtež kojima se ukrašavaju zaglavlja knjiga ili početna slova. Zbog korištenja crvene boje pri ukrašavanju ove male ilustracije nazvane su minijature. Iluminacija je umijeće ukrašavanja knjiga pisanih rukom svjetlucavom zlatnom bojom, a kasnije ukrašavanje teksta minijaturama i ilustracijama svih vrsta. Naučivši glagoljična slova, učenici 6. razreda napisali su svoje prve listine. Luka Kolenko izradio je listinu Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica. Ivančica Bahun izradila je listinu Sunce djever i Neva Nevičica. Karla Tomašek izradila je listinu Lutonjica Toporko i devet župančića. Karla Ivančić napisala je listinu Jagor. Joshua Bobo Marčeta napisao je listinu Ribar Palunko i njegova žena. Lovro Pirović napisao je listinu Kako je Potjeh tražio istinu. Poželjno je da učenici na satovima likovne kulture listine povežu u knjigu koncima koji će visjeti s vanjske strane i koricama od kartona koji može biti obložen tkaninom ili kožom. Bravo, mladi glagoljaši! 

 
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju