preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Kako djecu pripremiti na povratak u školu u doba Covid – 19 pandemije?

Autor: Patricija Cvetko, 7. 9. 2020.

  1. Otvoreno razgovarajte s djecom o njihovim osjećajima vezanim uz povratak u školu.

Nemojte se bojati razgovarati s djecom o korona virusu. Djeca promatraju Vaše ponašanje, osjete Vašu brigu, napetost, strah i svjesna su da se događa nešto neuobičajeno. Ako o nekoj temi ne pričamo s djecom, zapravo im samo dajemo prostora da stvaraju pogrešne pretpostavke i fantazije o tome što se događa te potencijalno mogu puno više brinuti.

Pitajte i slušajte što Vaša djeca misle o korona virusu i povratku u školu, što očekuju, što ih plaši i brine, što im ne predstavlja problem, čemu se vesele…Budite otvoreni za sva njihova pitanja i pokušajte dati što iskrenije odgovore pazeći pritom na dob djeteta.

  1. Razgovarajte s djecom o pridržavanju mjera u školi, ali i izvan nje.

Upitajte dijete razumije li zašto je važno pridržavati se mjera kao što su pranje ruku, fizičko distanciranje, nošenje maski i dr. Zabrane i pravila bez objašnjenja i razumijevanja važnosti istih nisu učinkovita. Budite uzor djetetu, djeca uče gledajući ponašanje roditelja. Dajte djetetu do znanja što Vi radite da biste svi ostali sigurni, naglasite sve mjere opreza koje poduzimate te i njega naučite da čini isto.

  1. Upoznajte dijete s mogućim novim uvjetima u kojima će se odvijati nastava (razmaknuti stolovi ili razmak od 1,5m, manje druženja s vršnjacima iz drugih razreda, ostajanje u razredu za vrijeme odmora, nošenje zaštitnih maski na hodnicima i sl.). Učenicima nižih razreda pokušajte kroz igru objasniti koliki razmak moraju držati od ostalih: zamisli da oko sebe imaš hula-hop, pokušaj održati takvu udaljenost od svojih prijatelja i učitelja kako biste jedni druge zaštitili.
     
  2. Vježbajte s djecom na koji način će napomenuti drugoj djeci da kišu i kašlju u lakat te slijede druge upute i na koji način će reagirati ukoliko opaze da se netko u razredu ne osjeća dobro (npr. „Učiteljice, ja mislim da se Ana danas ne osjeća baš najbolje” umjesto “Ana ima koronu, ja želim doma!”).
  1. Radite s djecom na razvijanju njihove samostalnosti oko hrane i pribora za školu. Naglasite da ne dijele stvari s prijateljima iz razreda (ne mijenjaju maske s drugima iz razreda, ne posuđuju školski pribor). Objasnite djeci da ih to ne čini „škrticama“ već odgovornim učenicima koji paze na svoju sigurnost i sigurnost svojih prijatelja.
  1. Normalizirajte njihove osjećaje, dajte im do znanja da je u redu osjećati se prestrašeno, anksiozno, nervozno i tužno. Važno je da u razgovoru s djecom pokažemo da prepoznajemo njihovu zabrinutost te umjesto da kažemo „ne trebaš se brinuti“, potaknemo dijete da izrazi i prepozna što osjeća.
  1. Pokažite razumijevanje za osjećaje djeteta vezane uz nemogućnost druženja s vršnjacima i pokušajte usmjeriti dijete na pozitivne aspekte povratka u školu. Djeci će vjerojatno biti izazov poštivati fizičku udaljenost te postoji mogućnost da će se tome opirati. Ponudite im druge mogućnosti druženja i one interakcije s vršnjacima koje su u redu, usmjerite ih na ono što poštivanjem propisanih mjera dobivaju, a ne na ono što gube. Primjerice možete reći: „Kad dođeš u školu, nećeš moći zagrliti prijatelja ili prijateljicu, ali moći ćete se vidjeti i provesti vrijeme zajedno kroz neku drugu aktivnost.

Stojimo Vam na raspolaganju za dodatna pitanja, savjete ili podršku.

Pedagoginja Brankica Štrlek
tel. 042/729 377  /4 
e-mail: brankica.strlek@gmail.com           

Psihologinja Patricija Cvetko:
tel. 042/729 377 /16
e-mail: patricija.cvetko@skole.hr

Izvori:

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/kako-djeci-olaksati-povratak-u-skolu-u-tijeku-pandemije-covid-19

https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/t-portal-povratak-u-skolske-klupe-u-ovim-uvjetima-bit-ce-izazovan-za-sve-pa-smo-pitali-psihologinju-kako-ga-prezivjeti-sa-sto-manje-stresa/?fbclid=IwAR2-7-e25YYr_vyhmktIqq-qFKFFq219PMc_m8P7c0abDfCoKPWk2DYXgqY
UPISI (VAŽNO)
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

PROJEKT "UŽINA ZA SVE IV"
PROJEKT "UŽINA ZA SVE III"
Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju