preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

180. obljetnica školstva u Maruševcu

Autor: LJERKA BREZOVEC, 23. 5. 2019.

Svečano je obilježeno 180 godina školstva u Maruševcu

U srijedu, 22. svibnja 2019. godine, u Osnovnoj školi „Gustav Krklec“ Maruševec svečano je obilježen Dan škole i 180. obljetnica osnutka škole u Maruševcu.

       

Proslava 180. obljetnice osnovnog školstva u Maruševcu odvijala se kroz dvije manifestacije kojima je prethodila višemjesečna priprema.

Jedna je bila predstavljanje monografije Škola u Maruševcu kroz tri stoljeća (od 1839. do 2019.) u školskom holu u 16 sati.

Osim djelatnika škole, predstavljanju monografije prisustvovali su i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja gospodin Momir Karin, zamjenik župana Varaždinske županije gospodin Robert Vugrin, načelnik općine Maruševec gospodin Damir Šprem, zamjenik načelnika Općine Maruševec gospodin Mario Klapša, predsjednik Općinskoga vijeća Općine Maruševec gospodin Josip Špoljar, fra Bono Zvonimir Šagi, kapucin Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševec Blanka Glavica-Ječmenica, predsjednica KUD-a Klaruš Ana Rehvald. Svojom nazočnošću razveselila nas je bivša i dugogodišnja ravnateljica naše škole gospođa Ana Galic.

Predstavljanje monografije započelo je riječju sadašnjeg ravnatelja Tomislava Vinceka.

Gostima se obratio i gospodin Zlatko Mošmondor, čija je nakladnička kuća Grafoprom Tisak ujedno i nakladnik naše monografije. Nakon toga učiteljice Mirjana Trstenjak-Stanisavljević i Jasenka Vidić goste su upoznale sa samim procesom nastajanja monografije i sa zanimljivim informacijama i podatcima o povijesti naše škole do kojih se došlo istražujući arhivu, čitajući stare zapise, razgovarajući s bivšim učenicima. Iscrpan i temeljit stručni osvrt na monografiju izložila je doktorica znanosti Đurđica Garvanović-Porobija. Na samome kraju gostima se obratio načelnik Općine Maruševec gospodin Damir Šprem, zamjenik župana Varaždinske županije gospodin Robert Vugrin i pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja gospodin Momir Karin. Program predstavljanja monografije upotpunio je i učenički bend naše škole pod vodstvom učenika 8. b razreda Luke Kolenka.

Druga se manifestacija svečanog obilježavanja Dana škole održala u 17 sati u obliku kulturno-umjetničkog programa koji se odvijao u Domu kulture u Maruševcu.  Na početku programa sve je nazočne pozdravio ravnatelj škole Tomislav Vincek. U programu su nastupili pjevački zbor mlađeg i starijeg uzrasta uz instrumentalnu pratnju pod vodstvom učiteljice Marije Brblić-Njegovec. Školski zbor viših razreda uz instrumentalnu pratnju otpjevao je pjesme Laudate Dominum i Dona, dona, a učenici nižih razreda otpjevali su pjesme Proljeće u šumi i Sve su ptice opet tu također uz pratnju školskog instrumentalnog sastava.

Posebnu pozornost privukao je Zamišljeni intervju s učiteljicom Vjenceslavom Bartolec koja dolazi na proslavu 180 godina školstva u Maruševcu gdje je radila prije 100 godina, scenski nastup koji su izveli učenici Karla Ivančić i David Kelemen, a u kojem je uprizoren susret „učiteljice iz prošlosti“ i učenika. Iz intervjua je iščitana povijest školstva u Maruševcu, detalji koji dosad nisu baš bili poznati svima. Oni su ujedno i bili voditelji cjelokupnog programa. Prvašići su nam se predstavili igrokazom Da sam odrastao pod vodstvom učiteljice Nevenke Jurinjak, a učenike 2. razreda pripremila je za scenske nastupe Škola nas zove i Naša učitelica učiteljica Gordane Daraboš. Predstavila nam se i Lea Tekić, učenica 5. razreda, u svom monologu Zaposlena jesen te učenici 7. b razreda u igrokazu Potraga za znanjem koje je pripremala učiteljica Sandra Šincek. Recitatorsko-dramska skupina učenika 6. razreda krasnoslovila je pjesme Gustava Krkleca, a u obliku dramske igre prikazala i pjesmu Miroslava Krleže Ni med cvetjem ni pravice pod vodstvom učiteljice Ljerke Brezovec. Ravnatelj je škole pred sam kraj čestitao i uručio nagrade ponajboljim učenicima koji su sudjelovali na državnim i županijskim natjecanjima. I na samom kraju sve nas je razgalio učenik 8. razreda Luka Kolenko koji je skladao i napisao tekst za Školsku himnu koju je izveo školski zbor sa školskim pjevačkim bendom kojim je i sam dirigirao.

Hvala svim učesnicima i gledateljima našeg školskog vremeplova!

Još neke slike nalaze se u fotogaleriji.

Monografija

Priredba
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju