preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Terenska nastava petih razreda u Krapini

Autor: Mirjana Trstenjak-Stanisavljević, LJERKA BREZOVEC, 19. 10. 2017.

Učenici petih razreda naše škole  11. 10. 2017. godine uputili su se zajedno sa svojim učiteljicama povijesti, geografije i hrvatskoga jezika te asistenticom u istraživanje daleke prošlosti ljudskog roda, ali i našega planeta Zemlje.

Prvi dio terenske nastave odvijao se u Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini  gdje su  učenici uz stručno vodstvo razgledali muzej koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Stalni postav muzeja vodi nas daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Svakodnevnica tih prastanovnika prikazana je u filmu u kojem nam je predstavljena zajednica neandertalaca različite dobi i spola, okupljenih u polušpilji oko ognjišta, ali i u svakodnevnim aktivnostima kako bismo si lakše predočili život ljudi u starijem kamenom dobu.

 U muzeju smo se sreli s mnogim interaktivnim sadržajima kao što su  multimedijalne instalacije, film o nastanku svemira, infokiosci, virtualne šetnje kroz različita razdoblja zemljine prošlosti te hologrami koji su pobuđivali sva naša osjetila i zadivili nas.

 Potom smo prošetali do Hušnjakovog brda gdje su i pronađeni ostaci krapinskih neadertalaca. Nalazište krapinskih neandertalaca „Hušnjakovo“ zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada među najznačajnije paleoantropološke lokalitete svijeta. Iznimnim bogatstvom nalaza i otkrićem najvećeg staništa neandertalskoga čovjeka, zahvaljujući geologu i paleontologu Dragutinu Gorjanoviću Krambergeru, do danas je ostalo nenadmašno vrelo suvremenih znanstvenih informacija. Pronađeno je oko devet stotina ljudskih fosilnih kostiju, brojni fosilni ostaci životinja te više od tisuću komada kamenog oruđa iz razdoblja paleolitika. Starost ovog bogatog paleontološkog lokaliteta odgovara vremenu od prije 125 000 godina.

Na terenskoj nastavi u Krapini poseban je doživljaj izazvala muzejska radionica  u kojoj su učenici  izrađivali torbice. Bez suvremenih pomagala učenici su uz pomoć voditeljice radionice i učiteljica sami izrađivali torbice od umjetne kože i krzna, što nije bio nimalo lak zadatak. Na taj su način spoznali kako je težak bio život krapinskog pračovjeka.

Drugi dio terenske nastave odvijao se na području jedinog sačuvanog fosilnog vulkana u Hrvatskoj i nalazišta poludragog kamena na Gaveznici pokraj Lepoglave. Na nalazištu su učenici imali priliku saznati nešto više o geološkoj prošlosti našeg planeta te o pradavnim vulkanima Hrvatskog zagorja.

Koliko su zornih sadržaja usvojili na terenskoj nastavi, učenici su  na karaju pokazali rješavanjem radnih listića i pišući sastavak Moj susret s krapinskim neandertalcima.

Ostale slike nalaze se u fotogaleriji.

 
 

 

Korijeni učenja su gorki,
ali plodovi su slatki.

Aristotel

 

 

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Protokoli i pravilnici
Pilot projekt
UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi


 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Studeni 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju