preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Uzburkan maturalac

Autor: LJERKA BREZOVEC, 21. 6. 2022.

U ponedjeljak, 13. lipnja 2022. g., sedmi su razredi naše škole, u pratnji svojih razrednika i učiteljice Ljerke Brezovec, krenuli na svoje uzbudljivo maturalno putovanje.

Završetak sedmog razreda ostaje nam obično i u sjećanju po jednome – maturalnom putovanju, putovanju na kojem smo nekoliko dana odvojeni od obitelji i doma, a vrijeme provodimo na izletima gdje upoznajemo znamenitosti i ljepote naše domovine, bezbrižno u kupanju i u šetnjama. Stvaraju se nova poznanstva, stara prijateljstva postaju čvršća, pokazujemo svoje pravo „ja“, rađaju se nove simpatije…

 U jutarnjim smo satima krenuli prema Zagrebu i dalje prema Karlovcu, te preko Gorskog kotara prema Istri, biseru sjevernog Jadrana. U 11.30 stigli smo do jame Baredine. Stazu od 300 m obišli smo uz stručno vodstvo kroz pet bogato ukrašenih špiljskih dvorana do podzemnog jezera na dubini od 60 metara i susreli s endemom dinarskog krša – čovječjom ribicom.

Nakon obilaska jame, krenuli smo prema Dugoj Uvali. Došavši u hotel Duga Uvala, učenici su se smjestili po sobama i s velikim nestrpljenjem okupali u osvježavajućoj morskoj vodi. Poslije večere gledali su nogometnu utakmicu Hrvatska - Francuska u sobama u grupama po vlastitom izboru i uz zdušno navijanje.

Drugi smo dan nakon doručka krenuli na nezaboravni poludnevni izlet na Brijune. Autobusom smo se vozili prema Fažani, a zatim na brodu uživali u kratkoj plovidbi od Fažane do Brijuna. Došavši u Nacionalni park Brijuni, osim prirodnih ljepota, te raznovrsnih biljnih i životinjskih vrsta iz svih krajeva svijeta, vidjeli smo vrlo atraktivne arheološke lokalitete poput Bizantskog kastruma i raskošne rimske vile te bazilike sv. Marije i crkve sv. Germana.

Ondje je 1901. osnovan zoološki vrt sa životinjama dopremljenih iz cijeloga svijeta (lav, tigar, leopard, puma, pantera, gepard, medvjed…). Danas su životinje smještene u safari-parku koji je osnovan 1978. godine i u njemu obitavaju indijski slon, zebre, ljama, indijsko govedo, nojevi, paunovi, fazani, a njega smo obišli vlakićem. Na Brijunima se nalazi i etno-park (boškarin i druge domaće vrste), mediteranski vrt s najstarijom maslinom na Mediteranu gdje smo se fotografirali i Zavičajni muzej s paleontološkom, arheološkom i  kulturno-povijesnom zbirkom. Brijuni i okolno more proglašeni su 1983. nacionalnim parkom (33,95 km²). Potkraj XIX. i početkom XX. st. u stilu bečke secesije izgrađeno je nekoliko zgrada (hotela) i postavljena mramorna spomen-ploča Roberta Kocha koji je očistio Brijune od malarije, a ujedno je i otkrio  uzročnike kolere i tuberkuloze. Na Brijunima smo bili od 9.00 do 13.00 sati.

Vratili smo se brodom do Fažane i autobusom do hotela na ručak. Popodne smo se kupali od 16.00 do 18.00 sati, a nakon večere rasplesali na disco večeri.

U srijedu smo otputovali u Pulu i u 10.30 ušli u pulsku Arenu koju smo razgledali uz stručno vodstvo lokalnog vodiča. U podzemnoj prostoriji amfiteatra, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena izložba   „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici“ gdje smo vidjeli amfore u kojima se čuvalo vino i ulje te preše za proizvodnju ulja i vina kao i bazene za ulje. Arena je smještena van zidina stare Pule. Potom smo razgledali znamenitosti grada Pule te se nakon obilaska vratili u hotel na ručak. Poslijepodne smo uz kreativne animatore imali sportske aktivnosti, a zatim uživali u morskim čarima. Nakon večere animatori su nam pripremili opuštajuće druženje i zabavu s učenicima drugih osnovnih škola u zanimljivoj disco večeri.

 Ujutro u četvrtak krenuli smo šetnicom otkriti prirodne ljepote Duge Uvale, zamišljali biserno zdanje hotela kakvo je bilo nekad, a sada samo na fotografijama, dok u stvarnosti zahvaljujući ljudskom nemaru, propada. Isprobali smo putem sve sportsko-rekreacijske sprave koje zjape prazne, i čudeći se nesposobnosti i nebrizi odraslih, krenuli na kupanje ili na sportske aktivnosti. Na kraju smo pospremili svoje stvari u torbe, ručali, odjavili se iz hotela i krenuli prema Rovinju. Grad smo razgledali u pratnji lokalnog vodiča i to  starogradsku jezgru i crkvu sv. Eufemije, otišli do gradskog trga, gdje se s jedne strane prostiru zgrade venecijanskog stila, a s druge zgrade koje nas vraćaju u umjetničko arhitektonski krug tršćansko austrijskog stila. Nakon razgledavanja i okrepe krenuli smo prema Maruševcu. U Maruševec smo se sretno vratili u 21.30 sati.

Svaki maturalac je duhovni imetak koji će učenici pamtiti cijeli život. U njemu pokazujemo svoju ljudskost, poštenje, dostojanstvo ili smo začuđeni iskustvom koje nas je neugodno iznenadilo. Učenici svojim ponašanjem na maturalcu zaslužuju čistu peticu. I ljubazni su se malobrojni ugostitelji  maksimalno trudili, hrana je bila ukusna i raznovrsna, no hotelskog osoblja je nedostajalo, tako je samo jedna konobarica u blagovaonici na rukama nosila uporabljene tanjure od 300 učenika jer nije imala kolica. Cijelo hotelsko zdanje koje je nekad bilo elitno odmaralište, sada je zapušteno, bez popratnih ugostiteljskih objekata, i u derutnom stanju kamo se nikad ne bismo vratili pitajući se koje su to političke ili gospodarske strukture krive za ovu devastaciju velebnog hotela.
UPISI (VAŽNO)
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

PROJEKT "UŽINA ZA SVE IV"
PROJEKT "UŽINA ZA SVE III"
Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju