preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Akcija „Zelena čistka“ – 18.9.2021.

Autor: Ružica Breški, 17. 9. 2021.

 

Zelena čistka volonterska je kampanja u Hrvatskoj  koja ima za cilj diljem Hrvatske osvijestiti važnost čistog okoliša i okupiti sve građane, a posebice one najmlađe u zajedničkom cilju za bolju i zeleniju budućnost.

Zbog trenutne situacije vezane uz pandemiju koronavirusa te nemogućnosti čišćenja  otpada  u našem okolišu naši učenici uključili su se u akciju  „Digitalnog čišćenja“.

Pojmovi otpad, divlja odlagališta otpada, pravilno razvrstavanje otpada najvjerojatnije su nam svima poznati. No znate li što je digitalni otpad?

 

„U digitalnom svijetu, kao i u okolišu, postoji ogromna količina otpada. Ono stvara digitalno zagađenje koje nastavlja trošiti energiju čak i kad smo to zaboravili. Digitalni otpad se nalazi u sigurnosnim kopijama na poslužiteljima koji nam pružaju usluge u oblaku i nastavljaju trošiti električnu energiju. Svake godine internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2, što je više od godišnje proizvodnje cijele Njemačke. Neke studije procjenjuju da će za deset godina internetska mreža potrošiti 20% ukupne svjetske energije, odnosno da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i time postati jedan od najvećih onečišćivača. Više nego ikada do sada, online dimenzija naših svakodnevnih života poprima sve veće razmjere, što za sobom povlači cirkuliranje sajber prostranstvima gomile megabajta iza kojih se krije ogromna količina električne energije koja napaja cijeli taj sustav“

Naši učenici upoznati su s ciljevima akcije „Zelena čistka“, skrenuta im je pažnja na sve vrste otpada, problem divljih odlagališta otpada, pravilnog odlaganja otpada i digitalnim čišćenjem.

U akciju  digitalnog čišćenja uključili su se na način da  su provjerili svoje elektronske poštanske pretince (Carnet Webmail, Gmail .. ) i računalne oblake (OneDrive, Google Drive …) i pobrisali e-mail poruke i datoteke koje više ne trabaju.  

U e-lektku o zelenim online navikama možete  saznati više o digitalnom otpadu, smanjivanju svog digitalnog otiska te provođenju digitalnog čišćenja.

Pozivamo sve da se uključe u ovu akciju i daju svoj doprinos čišćem okolišu.
UPISI (VAŽNO)
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

PROJEKT "UŽINA ZA SVE IV"
PROJEKT "UŽINA ZA SVE III"
Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju