preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec

 > Naslovnica
Vijesti

Dan hrvatske knjige i Svjetski dan knjige

Autor: LJERKA BREZOVEC, ANICA FATIGA, 20. 4. 2021.

Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Dana 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Godina 2021. proglašena je Godinom čitanja, no s ponosom možemo kazati da je 2021. i Godina Marka Marulića i 500. godišnjica tiskanja njegove Judite (Mleci, 1521.) te se projektom Moja prva slikovnica učenici 6. a, 6. b i 6. d razreda pridružuju aktivnostima koje doprinose afirmaciji čitanja i pisanja, kao što i sam slogan Nacionalne strategije za poticanje čitanja kaže: Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Kako bismo obilježili 500 godina od tiskanja Marulićeve Judite, učenici šestih razreda sudjelovali su u projektu Moja prva slikovnica i krenuli u realizaciju izrade svoje prve slikovnice, odnosno pisanja svoje prve knjige. Cilj je projekta bio izraditi slikovnicu slobodne tematike za učenike drugog razreda, dok 6. d daje slikovnice učenicima trećeg i četvrtog razreda osnovne škole. Šestaši su na internetu istraživali kako nastaje slikovnica i pratili zadane upute u čitanci. Njihova slikovnica se sastoji od teksta i ilustracija, tj. crteža. Priča ima svoj slijed i kompoziciju. Za slikovnicu su izradili naslovnicu zanimljiva naslova prema priči.

Za Dan pripovijedanja slikovnice su bile završene i predane učenicima drugih razreda koji su mogli uživati u čitanju i ilustracijama. Učiteljica drugoga razreda čitala je slikovnice s učenicima, pomogla im pri vrednovanju slikovnica i donošenju konačne ocjene za svaku slikovnicu. Najljepše slikovnice prikazat ćemo u virtualnoj knjizi za Dan škole, a sada ćemo vam prikazati samo neke naslovnice slikovnica.

Prvo izdanje Judite tiskano je u Mlecima 13. kolovoza 1521. Marulić je doživio tri izdanja svoje Judite. Jezična podloga Judite je splitska čakavština i štokavski leksik te glagoljaška predaja, i po tome je ovo djelo navijestilo jedinstvo hrvatskoga jezika, a epohalna važnost toga spjeva leži u spoznaji da je Marulić hrvatski jezik primjerio europskim pjesničkim standardima.

Dana 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. 

 

                                   
UPISI (VAŽNO)
Zaštita djece na Internetu

Video - Kako zaštititi djecu na Internetu?

Brošura - Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih telefona

HAKOM - Publikacije vezane uz zaštitu djece na Internetu

 

    

PROJEKT "UŽINA ZA SVE IV"
PROJEKT "UŽINA ZA SVE III"
Projekt "Užina za sve II"

Priloženi dokumenti:
Uzina za sve II.pdf

Projekt "Užina za sve"

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf
Plakat.pdf

Projekt

Priloženi dokumenti:
Sazetak projekta.pdf

Projekt "Ja mogu"

Priloženi dokumenti:
Ja mogu opis projekta.pdf

UPISI U SREDNJU ŠKOLU
HRABRI TELEFON

Korisni linkovi

 > Google
 > Yahoo
 > Pogodak

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola "Gustav Krklec" Maruševec / Čalinec 78, HR-42243 Čalinec / os-gkrklec-calinec.skole.hr / ured@os-gkrklec-calinec.skole.hr
preskoči na navigaciju